programma
Susan Yelavich
English
adressen + info
woordenlijst
 
links
Inside the Archive – the politics and poetics of collectingIf objects tell a story...

15 december 2000

Als vertrekpunt voor Inside The Archive verhaalde Susan Yelavich over het kwetsbare karakter van collecties. Als verantwoordelijke voor het publieke programma van het Cooper-Hewitt Nationaal Design Museum (Smithsonian Institute) en auteur van Design For Life is zij zich zeer bewust van de uitdagingen die hedendaagse musea, conservatoren en tentoonstellingsmakers aan moeten gaan om hun collecties opwindend en weerklinkend te houden. Terwijl zij een reeks objecten toonde, van fijn wit kant tot delicaat kristallen glazen en met afbeeldingen gedecoreerde knopen, gaf ze manieren ter overweging om deze objecten te presenteren en tentoon te stellen waardoor hun functie en context begrijpelijk wordt. Hoewel ter bezichtiging geplaatst in het Cooper Hewitt, en weggehaald uit de sfeer van Œpraktisch nutı, dragen spullen uit een alledaags huishouden de mogelijkheid in zich om een persoonlijk en maatschappelijk verhaal te doen. Associatieve rangschikkingen vormen eigenaardige maar onthullende verhalen die vertellen over publieke en persoonlijke verlangens, smaak en Œlifestylesı

Daarnaast besprak Yelavich de dilemmas rond het verzamelen van het heden. Als het internet een van de belangrijkste vernieuwingen van onze tijd is, hoe moeten musea websites en andere vormen van digitaal ontwerpen verzamelen? Gegeven het hoge tempo waarin de technologie gespeeld heeft veranderd zou dan ook de soft- en hardware verzameld moeten worden? Als bovenstaande klopt, hoe zijn de perimeters van het redelijk nieuwe initiatief omschreven? Deze vragen zijn urgent voor de eigentijds tentoonstellings-praktijk, maar bleven voorlopig open voor debat.
Susan Yelavich
(New York) is verbonden aan het Smithsonian's Cooper-Hewitt, National Design Museum. Ze is auteur van Design for Life (1997) en The Edge of the Millennium (1992) en schreef diverse artikelen waaronder Narrative: A Security Blanket for the Nervous Nineties (ACD Journal 1999).